Pod naciskiem rządu, aby ustanowić jednolite wytyczne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa pracowników w miejscu pracy, związki zawodowe Cgil, Cisl i Uil oraz organizacje pracodawców Confindustria, Confapi i Confartigianato (duże i małe przedsiębiorstwa przemysłowe i rzemieślnicze) uzgodniły w sobotę memorandum o porozumieniu, które obowiązuje na dzień dzisiejszy wszystkie przedsiębiorstwa.

13-punktowy protokół, który określa procedury i wytyczne operacyjne w celu zwalczania i powstrzymywania rozprzestrzeniania się koronawirusa, stwierdza w swojej preambule, że „działalność produkcyjna może być kontynuowana tylko wtedy, gdy istnieją warunki niezbędne do zapewnienia ochrony pracowników”. Przedsiębiorstwa przemysłowe mogą uciekać się do tzw. „cassa integrazione” (bezrobocia technicznego), aby ograniczyć lub zawiesić całość lub część swojej działalności. Przedstawiciele związków zawodowych wyrazili zadowolenie z porozumienia, które ich zdaniem stawia zdrowie i bezpieczeństwo pracowników ponad zyskami ekonomicznymi.

Wszyscy pracownicy, którzy mają temperaturę powyżej 37,5°C, mają zakaz wstępu do pracy. Protokół nakłada na pracowników obowiązek zgłaszania pracodawcy ewentualnych objawów grypy i kontaktu z osobami, u których badania na koronawirusy dały wynik pozytywny. Jeżeli podczas pracy u pracownika wystąpią objawy (gorączka, kaszel, itp.), musi on niezwłocznie zgłosić to do działu personalnego, a firma musi umieścić go w izolatce, jak również inne osoby przebywające na terenie zakładu na czas potrzebny do zgłoszenia organom służby zdrowia. Protokół wyraźnie zezwala pracodawcom na mierzenie temperatury pracowników przed wejściem na teren przedsiębiorstwa, podkreślając jednocześnie, że stanowią one dane osobowe, które muszą być przetwarzane zgodnie z RODO. W związku z tym w protokole sugeruje się oznaczenie temperatury, ale nie zapisywanie jej i podkreśla, że w przypadku czasowej izolacji z powodu wysokiej temperatury pracodawcy muszą zagwarantować godność pracowników.

Obowiązki pracodawcy. Przedsiębiorstwa muszą zapewnić codzienne sprzątanie i regularną dezynfekcję pomieszczeń i miejsc produkcji oraz udostępnić pracownikom żele hydroalkoholowe. Jeżeli organizacja nie może zagwarantować bezpiecznej odległości jednego metra między pracownikami, przedsiębiorstwo musi zapewnić maski, rękawice, koszule itp. Dostęp do przestrzeni wspólnych (stołówki, przebieralnie itp.) i czas spędzony w nich musi być ograniczony, a przedsiębiorstwa muszą zapewnić ciągłą wentylację w tych miejscach oraz regularną dezynfekcję, a także poszanowanie bezpiecznej odległości jednego metra. Godziny wejścia i wyjścia muszą być rozłożone w czasie, a firmy muszą planować rotacje zmian w celu zminimalizowania kontaktu między pracownikami. Przemieszczanie się w obrębie przedsiębiorstwa musi być ograniczone do ścisłego minimum, a bezpośrednie spotkania nie są dozwolone, z wyjątkiem sytuacji awaryjnych lub bezwzględnej konieczności, w którym to przypadku muszą one spełniać ścisłe wymogi. Wszystkie usługi, które nie są bezpośrednio związane z produkcją (np. administracja), będą zamknięte lub wykonywane zdalnie. Wreszcie, przedsiębiorstwa będą musiały powołać komisję, która zagwarantuje stosowanie i przestrzeganie protokołu, z udziałem przedstawicieli pracowników.